Pengaruh silinder terhadap baki gas petroleum cecair di Malaysia - Zakaria, Zainal; Yusoff, Nor Maizura (Faculty of Chemical and Natural Resources Engineering, 1995)
Pengeluaran gas daripada bekas simpanan tidak dapat mengosongkan silinder sepenuhnya. Justeru itu, tujuan kertas kerja ini adalah untuk mengkaji beberapa jenis silinder keluaran negara ke atas kuantiti baki dan kaitannya dengan kejatuhan tekanan di dalam silinder. Kajian dilakukan ke atas butana komersia yang dikeluarkan secara berterusan pada kadaralir yang berbeza daripada tekanan 38 psig sehingga tekanan silinder mencapai 0.5 psig. Butana komersil diisi di dalam setiap silinder sehingga mencapai 10 kg. Keputusan menunjukkan silinder yang berkapasiti 14 kg menghasilkan berat baki yang paling minimum.