Penilaian tahap trihalometana dalam air minum: keupayaan menyingkirkannya melalui kaedah rawatan biasa - Mohamed, Maketab; Jab, Ahmad Tajudin (Jawatankuasa Penyeldikan & Perundingan, Fakulti Kej. Kimia & Kej. Sumber Asli, UTM, 1993)
Trihalometana merupakan salah satu hasil sampingan daripada proses pengklorinan air di loji rawatan air. Kajian sedang dijalankan untuk mengetahui tahap kepekatannya di dalam air paip bekalan di sekitar Kuala Lumpur. Hasil kajian terhadap 12 kawasan yang diambil secara rambang telah menunjukkan bahawa 3 spesis trihalometana telah dapat dikesan dalam air minum dan klorofom merupakan spesies yang utama. Kebanyakan air bekalan berada pada tahap yang disyorkan oleh WHO (30 ug/l) tetapi terdapat satu kawasan di mana tahap trihalometana melebihi 400 ug/l. Kajian selanjutnya akan dijalankan di loji-loji rawatan air untuk menentukan keupayaan kaedah rawatan biasa (conventional treatment) dalam menyingkirkan trihalometana serta pelari terdahulunya (precursors).