Ketegangan permukaan campuran minyak kelapa sawit (RBDL) dan asid lemak bebas (FFA)

Di dalam kertas kerja ini, dibincangkan tentang, perbezaan ketegangan permukaan asid lemak bebas (FFA) di dalam minyak kelapa sawit dengan mengambil kira suhu dan kepekatan. Ketegangan permukaan adalah sifat fizik - kimia yang penting untuk cecair. Umumnya ketegangan pemukaan tidak bergantung kepada...

Full description

Bibliographic Details
Main Authors: Abd. Aziz, Mustafa Kamal, Abu Hasan, Arshad, Khalid, Yahya, Tahir, Jamil, Sani, Harun, Jaafar, Rusli, Abu Hasan, Adilah, Mohd Yassin, Abu Azam, Mat Yusop, Mohd Izani
Format: Article
Language:English
Published: Jawatankuasa Penyelidikan & Perundingan, Fakulti Kej. Kimia & Kej. Sumber Asli, UTM 1993
Subjects:
Online Access:http://eprints.utm.my/5184/
http://eprints.utm.my/5184/1/MustafaKamalAbd.Aziz1993_KeteganganPermukaanCampuranMinyakKelapaSawit.pdf
Description
Summary:Di dalam kertas kerja ini, dibincangkan tentang, perbezaan ketegangan permukaan asid lemak bebas (FFA) di dalam minyak kelapa sawit dengan mengambil kira suhu dan kepekatan. Ketegangan permukaan adalah sifat fizik - kimia yang penting untuk cecair. Umumnya ketegangan pemukaan tidak bergantung kepada suhu tetapi bergantung kepada jenis dan ketulenan komposisi minyak tersebut. Matlamat penyelidikan ini ialah untuk membincangkan kesan asid lemak bebas (FFA) ke atas ketegangan permukaan campuran minyak kelapa sawit (RBDL), pada suhu tertentu. Ia juga membincangkan dengan terperinci tentang aplikasi keputusan ke atas rekabentuk dan operasi peralatan pemindahan jisim yang amat sensitif terhadap perubahan ketegangan permukaan. Perkara yang disentuh ialah tentang struktur turus terpadat untuk vakum stim perlucutan FFA dari minyak kelapa sawit mentah. Penyelidikan ini telah menunjukkan perhubungan antara ketegangan permukaan dan suhu dengan komposisi FFA adalah berkadar terus.