Prediksi Kawasan Mineralisasi Emas Dengan Kaedah Pemprosesan Imej Berdigit - Jusoh, Nawawi (Fakulti Ukur dan Harta Tanah, 1992)
Sistem pemprosesan imej berdigil dapat digunakan bagi membuat prediksi kawasan mineralisasi emas. Terdapat dua teknik dalam menghasilkan peta binari, iaitu melalui perisian sistem maklumat geografi (GIS) dan perisian sistem pemprosesan imej berdigit. Rencana ini hanya bertumpu kepada perisian yang kedua bagi menghasilkan corak binari dengan menggunakan sistem Meridian. Set data geologi telah didigitkan dan digabungkan dengan menggunakan perisian operasi logik bagi setiap corak binari. Nilai kebarangkalian a posteriori bagi setiap corak dihitung berpandukan analisis peta binari. Didapati nilainya agak rendah bagi membuat prediksi kawasan mineralisasi emas. Cadangan bagi mempertingkatkan kaedah ini dibincangkan.