Pembangunan Perisian GPDSv2 Bagi Menghasilkan Fail dxf Untuk Perisian CAD: Aplikasi Ukur Deformasi - Setan, Halim; Ahmad, Mustaffa Anjang (Fakulti Kejuruteraan & Sains Geoinformasi, Universiti Teknologi Malaysia., 1999)
Kajian dilakukan bagi membangunkan satu perisian komputer yang akan memaparkan hasil pelarasan ukur deformasi dalam bentuk grafik dan dapat diterima atau digunakan oleh beberapa perisian CAD. Perisian yang dibangunkan adalah GPDSv2 (Graphic Presentation for Deformation Survey version 2) yang menggunakan bahasa pengaturcaraan Fortran Power Station. Perisian ini dijana bagi menghasilkan fail dxf untuk paparan grafik hasil pelarasan kuasadua terkecil dan analisis deformasi bagi data 2D dan 3D serta dapat ditunjukkan pada paksi yang berlainan. Kertas ini akan membincangkan langkah-langkah penggunaan perisian ini dan paparan hasilnya dalam enviromen AutoCad.