Pelarasan L1 Norm dan Pengesanan Selisih Kasar Cerapan Ukur - Setan, Halim; Muhammad, Amri (Fakulti Kejuruteraan & Sains Geoinformasi, Universiti Teknologi Malaysia., 1999)
Kaedah pelarasan ukur dan ujian statistik yang digunakan akan menentukan keberkesanan pengesanan selisih kasar dalam satu jaringan geodetik. Berasaskan kepada pelarasan kuasa dua terkecil (L2 - Norm), beberapa kaedah bagi mengesan selisih kasar telah dikembangkan, seperti kaedah Baarda, Pope (Tau) dan Danish. Berbasis kepada pelarasan L2, kegagalan pengesanan mungkin akan semakin meningkat apabila wujud selisih kasar berganda, meningkatnya korelasi reja dan rendahnya bilangan lebihpada. Selain daripada L2- Norm, satu lagi kaedah pelarasan menggunakan kriteria jumlah absolut reja terkecil (Li-Norm). Berbeza dengan pelarasan L2 yang sensitif terhadap selisih kasar, pelarasan L, tidak sensitif terhadap selisih kasar. Kertas kerja ini membincangkan pelarasan dan prosedur pengesanan selisih kasar berdasarkan LI. Satu contoh numerikal disertakan untuk menunjukkan keberkesanan kaedah pengesanan tersebut.