Pertanian mapan: cabaran dan strategi pembangunan dalam sektor pertanian di negeri Perlis - Abdul Majid, Aziz; Ibrahim, Abd. Latif; Md. Nor, Norizan; Khalid, Hassan Naziri (2003)
Sektor pertanian merupakan penyumbang utama dalam ekonomi Negeri Perlis. Sebahagian besar penduduknya terlibat dengan aktiviti pertanian. terutamanya penanaman padi sebagai sumber utama ekonomi mereka. Perkembangan ekonomi dalam sektor pertanian kurang memberangsangkan dan ini telah menjadikan satu cabaran kepada Kerajaan Negeri Perlis dan juga Kerajaan Persekutuan untuk mengekal dan menambahbaikan sektor ini agar ianya terus berkembang maju selaras dengan sektor-sektor perindustrian, perkhidmatan. perlancongan, dan pendidikan. Masalah kemiskinan. kekurangan modal, serangan musuh perosak dan penyakit tanaman, kurang menggunakan teknologi pertanian moden, tanah terbiar dan pengeluaran yang rendah masih merupakan masalah lama yang belum dapat diatasi sebingga sekarang. Masalah ini perlu dibendung dan diatasi kerana migrasi penduduk yang berumur 20 hingga 34 tahun ada1ah begitu ketara dan proses ini boleh melumpuhkan aktiviti sektor pertanian di negeri PerIis. Strategi pembangunan pertanian yang bersepadu dan lebih dinamik perlu digubalkan oleh pihak-pihak berkaitan supaya penggunaan sumber tanah menjadi lebih efesien, menguntungkan dan menarik pihak petani dan swasta untuk terus menjadikan sektor pertanian di Negeri Perlis lebih mapan.