Kesan kualiti udara ke atas nilai harta tanah kediaman - Kamarudin, Norhaya; Daud, DZulkarnain; Sipan, Ibrahim @ Atan; Daud, Zulkifli (1995)
Perbezaan dalam nilai hartanah kediaman di sesuatu kawasan bandar dikatakan dipengaruhi atau bergantung kepada berbagai kuantiti dan kualiti ciri-ciri yang terdapat di setiap lokasi. Secara tradisi, tumpuan selalunya dibprikan terhadap kos pengangkutan ke pusat bandar sebagai salah satu faktor ulama yang membezakan nilai hartanah kediaman. Dalam dekad yang lalu, beberapa usaha telah ditumpukan terhadap pembangunan satu pemahaman tentang perkembangan yang wujud di antara nilai hartanah dan kualiti udara (Cobb. 1977).