Rekabentuk peta tematik dengan perisian CorelDRAW - Majid, Zulkepli; Mat Lela, Mohamed Said (1995)
Kartografi Berbantukan Komputer telah menjadi topik hangat yang sering diperkenalkan sebagai salah satu daripada teknik yang canggih dalam bidang pemetaan khususnya pemetaan tematik. Pelbagai bentuk perkakasan dan perisian yang membantu meninggikan tahap bidang tersebut telah direkacipta. Di antara perisian yang telah dihasilkan adalah seperti perisian AutoCAD, PC Arc Info dan sebagainya telah memberikan rekabentuk dan penghasilan yang memenuhi konsep serta prosedur yang telah ditetapkan untuk pemetaan tematik. Objektif kajian ini untuk menilai kemampuan perisian CorelDRAw dalam merekabentuk dan menghasilkan peta tematik yang berdasarkan kepada prinsip dan prosedur bidang Kartografi khususnya Kartografi Berbantukan Komputer. Hasil kajian adalah melibatkan dua jenis utama peta tematik iaitu peta kualitatif dan peta kualitatif yang memfokus kepada pembangunan di Pulau Langkawi. Analisis yang dijalankan adalah meliputi analisis seram terperinci tentang kemampuan perisian CorelDRAW dalam keria-kerja rekabentuk dan penghasilan peta tematik.