Penyarian data pelan akui melalui pengimbasan - Buyong, Taher; Bong, Thai Kwong (1995)
Data kadaster merupakan antara data terpenting dalam GIS. Penukaran data kadaster ke dalam bentuk digital dari bentuk salinan keras rnenggunakan papan kekunci. Kaedah ini temyata memakan masa dan kos yang tinggi serta terdedah kepada kesilapan inanusia. Kaedah pendigitan pula, walaupun dapat mengurangkan masa dan kos, tidak dapat menghasilkan produk yang boleh memenuhi kebanyakan pengguna dari segi kualiti. Teknologi pengimbasan telah semakin matang dan kos perkakasan serta perisian pemvektor am semakin murah. lni menjadikan pengimbasan satu kaedah altematif yang boleh digunakan untuk penukaran data kadaster. Walau bagaimanapun, beberapa ciri yang spesifik kepada pelan kadaster tidak dapat diselesaikan oleh pemvektor am dan ini memerlukan pemprosesan lanjutan. Prototaip pemprosesan lanjut ini sedang dilaksanakan dan ujian-ujian awal menunjukkan hasil yang positif.