Merekod bangunan bersejarah dengan kaedah fotogrametri jarak dekat - Yaakub, Ibrahim; Ahmad, Anuar (1995)
Malaysia memang terkenal dengan kesan-kesan sejarah. Di negara kita terdapat banyak bangunan bersejarah dan lama, Bangunan-bangunan bersejarah ini perlu dlpelihara bagi tujuan pemuliharaan dan pemugaran (Conservation and Restoration) bagi keharmonian dan warisan generasi hari ini dan generasi akan datang. Dari peninjauan dldapati banyak bangunan-bangunan bersejarah tidak mempunyai rekod lukisan garisan (line drawing). Rekod-rekod ini penting kerana sekiranya berlaku bencana alam alau peperangan, bangunan-bangunan yang telah runluh atau rosak dapat dibina semula berdasarkan pada lukisan-garisan.