Perkembangan Pengukuran Kadester di Sarawak - Mahmud, Saimi @ Saini; Idris, Abdul Wahid (Fakulti Ukur dan Harta Tanah, 1994)
Semenjak tahun 1968, Sarawak telah menggunakan sistem koordinat dalam unjuran Bentuk Benar Serong di Tepati (BBST) dalam semua kerja pengukuran pemetaan topografl dan kadester. Sebelum itu, hanya kerja pengukuran pemetaan topografi menggunakan koordinat dari unjuran BBST sementara ukur kadester menggunakan koordinat dari unjuran Cassini. Perubahan sistem ini diharap dapat melicinkan kerja pengukuran dan mengelakkan kekeliruan terhadap nilai koordinat. Dengan perlaksanaan perubahan sistern koordinat ini beberapa langkah telah diambil untuk menyesuaikan data lama dengan yang baru.