Aplikasi Teknik Transformasi Kaedah Langsung Untuk Kalibrasi Kamera Video Dalam Aplikasi Fotogrametri Jarak Dekat - Majid, Zulkepli (Fakulti Kejuruteraan & Sains Geoinformasi, Universiti Teknologi Malaysia., 1997)
Kertas ini membincangkan penggunaan teknik transformasi kaedah langsung (DLT) untuk mengkalibrasi kamera video sebagai satu kamera yang berunsur bukan metrik dalam aplikasinya kepada bidang fotogrametri jarak dekat. Proses penentuan elemen-elemen orientasi dalaman dan parameter-parameter erotan kanta menjadi isu utama perbincangan. Satu sistem talian terus kamera video ke komputer telah direkabentuk yang melibatkan penggunaan alat Frame-grabber. Objek ujian dengan lima permukaan berlainan kedalaman dibuat yang dilengkapi dengan titik kawalan dan titik semakan.