Penghasilan Isipadu Korekan Dan Pelan Batimetri Menggunakan Perisian Volcomp - Abdullah, Khairul Anuar; Din , Usmuni; Phan, Nyuk Fah (Fakulti Kejuruteraan & Sains Geoinformasi, Universiti Teknologi Malaysia., 1998)
Projek korekan merupakan salah satu daripada kerja kejuruteraan yang dilakukan di bawah permukaan air. Hasil dari projek korekan ini selalunya dalam bentuk pelan batimetri, profil keratan rentas dan nilai isipadu korekan yang telah dilaksanakan. Maklumat-maklumat ini dapat digunakan bagi perancangan dan penentuan kos projek tersebut. Kertas kerja ini membincangkan penggunaan satu perisian yang dapat menghasilkan perkara-perkara tersebut diatasi. Perisian ini diberi nama VOLCOMP dan terdiri daripada lima (5) modul. Data utama yang digunakan oleh perisian ini ialah data batimetri serta kedudukan yang dikumpulkan melalui kerja ukur hidrografi.