Pengesanan Deformasi 2-D Secara Geometrikal Dengan Kaedah Ujian Kongruensi - Setan, Halim; Dharam Singh, Ranjit Singh (Fakulti Kejuruteraan & Sains Geoinformasi, Universiti Teknologi Malaysia., 1998)
Kertas kerja ini membincangkan strategi pengesanan deformasi 2-D secara geometrikal. Strategi yang dihasilkan menggunakan dua peringkat analisis iaitu pelarasan gandadua terdikit (LSE) bagi setiap epok dan (diikuti dengan) pengesanan deformasi menggunakan analisis dua epok. Strategi yang dihasilkan telah dilaksanakan dalam tiga perisian komputer iaitu COMPUT, DEFORM dan STRANS. Setiap perisian ini ditulis menggunakan bahasa FORTRAN dan sesuai digunakan dalam komputer peribadi. Persamaan hasil yang diperolehi dengan menggunakan data simulasi menunjukkan bahawa prosidur dan perisian yang telah dihasilkan boleh digunakan untuk pengesanan deformasi secara geometrikal.