Kepentingan Kajian Alam Sekitar Bagi Profesyen Ukur Tanah - Jusoh, Nawawi; Mohamad Hasan, Mohd Shakirin (Fakulti Kejuruteraan & Sains Geoinformasi, Universiti Teknologi Malaysia., 1998)
Aktiviti pembangunan tanah dan sumber-sumber asli merupakan teras kepada pembangunan ekonomi dan sosial di negara kita. Aktiviti-aktiviti ini adalah seperti perlombongan, pembukaan tanah rancangan pertanian, pembalakan, menebusguna tanah di kawasan pantai, pembangunan bandar dan pembangunan infrastruktur umum. Kesemua aktiviti ini telah menimbulkan masalah dan memberikan kesan ke atas alam sekitar yang mengurangkan potensi perhutanan, kemusnahan ekosistem semulajadi, hakisan tanah, pemendapan sungai, banjir dan sebagainya. Untuk itu, perolehan maklumat, pengawasan, perancangan dan mengenalpasti pencemaran dan kesan kemudiannya perlu dilaksanakan. Bagi menjayakannya, pembabitan semua pihak adalah perlu dan Profesyen Ukur Tanah adalah tidak terkecuali. Dalam kajian ini, 7 bidang Ukur Tanah telah dikaji bagi menentukan adakah ianya penting atau tidak, khususnya dalam konteks Alam Sekitar. Analisa yang dibuat melalui borang soal-selidik dengan perisian SPSS menunjukkan kepentingan alam sekitar kepada profesyen Ukur Tanah adalah penting dan perlu diberi perhatian yang sewajarnya.