Analisis Kaedah Kinematik GPS Dalam Penentududukan - A Kadir, Abd Majid; Tan, Say Kee (Fakulti Ukur dan Harta Tanah, 1995)
Kertas kerja ini melapurkan satu kajian bertujuan untuk meneliti kejituan teknik kinematik GPS dan mengenalpastikan prosidur pengukuran, spesifikasi-spesifikasi serta kegunaan kinematik GPS. Di dalam kajian ini, beberapa analisa telah dilakukan diantaranya: (1) membandingkan basil koordinat mendatar (x,y) cerapan kinematik GPS dengan basil cerapan kaedah konvensional; (2) membandingkan nilai ketepatan kedudukan yang diperolehi melalui teknik pengukuran kinematik yang berbeza; dan 3) penentuan ketinggian ortometrik menggunakan kaedah kinematik GPS. Hasil yang didapati menunjukkan ketepatan yang dicapai oleh pengukuran kinematik GPS adalah dalam lingkungan 2-3 cm bagi kordinat mendatar dan beberapa cm bagi ketinggian ortometrik. Bagi satu kawasan kerja yang agak lapang, kaedah kinematik GPS adalah satu kaedah yang sangat efisien dan menjimatkan masa untuk digunakan dalam kerja-kerja ukur yang hanya memerlukan ketepatan dalam lingkungan sentimeter.