Kriteria Kebolehnampakan Hilal Untuk Penetapan Awal Ramadhan dan Syawal - Satu Analisa - Subari, Mustofa Din (Fakulti Ukur dan Harta Tanah, 1991)
Satu tinjauan telah dibuat terhadap praktis semasa penentuan tarikh-tarlkh bagi awal Ramadhan dan Syawal. Daripada analisa yang dllakukan terhadap data hitungan hllal selama empat tahun didapatl krlteria 8 jam umur bulan yang digunakan adalah tidak sesuai dengan kriteria statistik yang lain. Umur bulan 12.5 jam telah dicadangkan untuk menggantlkannya.