Kaedah Perhitungan Waktu Solat: Satu Tinjauan - Che Awang, Mohamad Saupi (Fakulti Ukur dan Harta Tanah, 1994)
Kertaskerja ini mengutarakan konsep serta kaedah yang digunakan bagi perhitungan waktu solat secara saintifik iaitu berdasarkan kaedah ilmu falak (Sains Astronomi). Tinjauan mendapati beberapa kriteria astronomi yang digunakan perlu dikaji lanjut supaya hasil ketentuan lebih mantap. Dasar hukum syarak berkaitan penetapan waktu solat juga dikemukakan.