Pelarasan Vektor Garis Dasar GPS: Perisian Komputer Untuk Kegunaan Ukur Deformasi - Setan, Halim; Heng, Aik Chuan (Fakulti Kejuruteraan & Sains Geoinformasi, Universiti Teknologi Malaysia., 1997)
Rertas kerja ini membincangkan proses pelarasan kuasa dua terdikit vektor garis dasar GPS bag! kegunaan ukur deformasi. Persamaan umum digunakan untuk mendapatkan tiga penyelesaian pelarasan, iaitu penyelesaian surihan minima, surihan separa minima dan kekangan minima. Prosidur pelarasan ini seterusnya diimplementasikan dalam perisian komputer ADJUST untuk kegunaan komputer peribadi. Contoh hasil ujian disertakan juga.