Sifat-sifat mekanikal dan pematangan adunan getah asli/getah asli terepoksida - Hassan, Azman (Jawatankuasa Penyelidikan & Perundingan, Fakulti Kej. Kimia & Kej. Sumber Asli, UTM, 1992)
Pengadunan telah menjadi suatu teknik yang penting dalam menghasilkan bahan-bahan polimer baru yang mempunyai ciri-ciri yang lebih baik. Untuk tujuan itu, suatu kajian telah dilakukan dengan mengadun Getah Asli dengan Getah Asli Terepoksid. Bahan yang dihasilkan dijangka dapat menggabungkan kebaikan-kebaikan yang ada pada kedua-dua jenis getah itu. Keputusan menunjukkan komposisi getah Getah Asli Terepoksid dalam adunan mempengaruhi sifat-sifat mekanik seperti kekuatan regangan muktamad, pemanjangan semasa putus dan kekerasan. Rintangan kepada ampulan minyak dan masa pemantangan optima juga dipengaruhi oleh komposisi Getah Asli Terepoksid dalam adunan. Kajian lanjut perlu dilakukan untuk mendapatkan komposisi optima adunan yang akan mencapai objektif penyelidikan.