Kajian peningkatan prestasi akademik pelajar melalui program kecemerlangan - Abdul Aziz, Azmahani; Mohamad Yatim, Jamaludin; Mesir, Baharin (2006)
Kecemerlangan akademik merupakan asas untuk mengukur kejayaan seseorang pelajar dalam semua peringkat, dari alam persekolahan hinggalah ke institusi pengajian tinggi. Pelajar cemerlang dalam akademik di peringkat Universiti dikategorikan sebagai mereka yang mencapai prestasi CPA melebihi 3.5. Sokongan dan pemantauan berterusan merupakan salah satu faktor yang telah dikenalpasti sebagai pendorong dan penyumbang kepada peningkatan kecemerlangan seseorang pelajar itu. Kertas kerja ini membincangkan hubungan latar belakang pendidikan dan prestasi akademik pelajar cemerlang yang terpilih mengikuti Program Pembangunan Pelajar Cemerlang di Fakulti Kejuruteraan Awam, Universiti Teknologi Malaysia. Prestasi akademik pelajar dipantau dan dianalisis berdasarkan kelok prestasi yang akan mengambarkan corak pencapaian di sepanjang pengajian mereka. Hasil kajian yang telah dijalankan mendapati bahawa kejayaan seseorang pelajar itu bukan hanya terletak atas usaha mereka sahaja malahan juga memerlukan sokongan luaran.