Skop penyelidikan di Jabatan Kejuruteraan Petroleum - Md. Yassin, Abu Azam (Faculty of Chemical & Natural Resources Engineering, 1988)
Jabatan mempunyai beberapa makmal dan makmal-makmal ini boleh digunakan untuk mengendalikan penyelidikan dan juga kursus lanjutan. Makmal-makmal yang dijangka dapat menbantu dalam penyelidikan ialah Makmal Penggerudian, Makmal PVT, Makmal Pengeluaran dan Makmal Analisa Teras. Untuk menjalankan penyelidikan secara efektif kita memerlukan sebuah bilik komputer bagi penyelidikan secara penyelakuan/semulasi dan ujian-ujian dan juga ruang untuk penyelidikan secara ‘pilot plant’.