Pengurusan dan rawatan bahan buangan berjadual di Malaysia - Abdullah, Abdul Hamid; Shahrudin, Shahrin (Faculty of Chemical & Natural Resources Engineering, 1989)
Malaysia telah mengorak langkah kehadapan secara serius untuk mengenal pasti jenis serta kuantiti bahan buangan berjadual 9sisa toksid dan berbahaya) yang di hasilkan. Pada tahun 1987, Jabatan Alam Sekitar telah mengenal pasti sejumlah 647 dari 747 industri sebagai berkemungkinan menghasilkan bahan buangan berjadual. Dianggarkan sebanyak 380 000 meter padu (m3) bahan buangan tersebut dihasilkan dan 600 000 tong sisa dilupuskan setiap tahun.