Tragedi kebocoran gas ammonia di Melaka - satu tinjauan - Mohd. Yusoff, Mohd. Rashid; Nasri, Noor Shawal; Abdullah, Abdul Hamid; Abdul Rahman, Mohd. Yaccob Khan (Faculty of Chemical & Natural Resources Engineering, 1990)
Berita kejadian kebocoran gas ammonia telah gamat dipaparkan dalam media massa tempatan pada tahun 1989. Tragedi tersebut dikatakan kejadian yang keempat berlaku di kilang yang sama dan mungkin yang paling serius sekali pernah berlaku setakat ini. Kali ini kita bernasib baik kerana tidak ada kemalangan jiwa yang berlaku. Tetapi bagaimana pula pada masa akan datang? Ini adalah satu tanda tanya yang kritikal yang memerlukan jawapan yang teliti dan tepat.