Kesan bentonit ke atas kekuatan mampatan dan ketertelapan simen - Hamid, Mohd. Fauzi (Faculty of Chemical & Natural Resources Engineering, 1990)
Satu kajian di makmal telah dibuat untuk mengkaji kesan penambahan bentonit ke atas sifat kekuatan mampatan dan ketertelapan simen telaga minyak. Kajian dibuat menggunakan Simen Portland jenis API kelas G dan dan Bentonit Wyoming. Peralatan ujian yang digunakan adalah Penguji Kekuatan Mampatan dan Pengukur Ketertelapan Simen. Hasil daripada kajian ini didapati bahawa penambahan bentonit ke atas simen akan menurunkan kekuatan mampatan dan meningkatkan ketertelapan simen berkenaan.