Kesan suhu terhadap kandungan lembapan dan asid lemak bebas isirong kelapa sawit

Pengaruh suhu terhadap kandungan lembapan dan kandunagn asid lemak bebas (ALB) isirong buah kelapa sawit ketika dalam storan telah dikaji. Keputusan menunjukkan kandungan lembapan dan ALB isirong dapat dikawal pada tahap yang diperlukan ketika di dalam suhu storan yang terkawal jika dibandingkan den...

Full description

Bibliographic Details
Main Authors: Mohd Yusof, Mohd Rashid, I., Salmah, R.S., Ahmad
Format: Article
Language:English
Published: Faculty of Chemical & Natural Resources Engineering 1991
Subjects:
Online Access:http://eprints.utm.my/4531/
http://eprints.utm.my/4531/1/MohdRashidMohdYusof1991_KesanSuhuTerhadapKandunganLembapan.pdf
Description
Summary:Pengaruh suhu terhadap kandungan lembapan dan kandunagn asid lemak bebas (ALB) isirong buah kelapa sawit ketika dalam storan telah dikaji. Keputusan menunjukkan kandungan lembapan dan ALB isirong dapat dikawal pada tahap yang diperlukan ketika di dalam suhu storan yang terkawal jika dibandingkan dengan keadaan isirong yang terdedah kepada persekitaran (suhu ambien). Analisis regresi peratusan kandungan lembapan berlawanan dengan peratusan ALB isirong mendapati julat suhu 50o-70oC mungkin sesuai untuk dijadikan suhu storan isirong kelapa sawit tersebut. Walau bagaimanapun kajian selanjutnya perlu dilakukan untuk membuktikan kenyataan di atas.