Kesan pencemaran garam ke atas kekuatan dan kebolehtelapan simen - Hamid, Mohd. Fauzi (Faculty of Chemical & Natural Resources Engineering, 1991)

(untitled)
Satu kajian di makmal telah dijalankan untuk mengkaji kesan pencemaran garam ke atas sifat kekuatan mampatan dan kebolehtelapan simen telaga minyak.Simen Portland Jenis API Kelas G dicemarkan dengan garam natrium klorida (NaCl) dan diuji sifat kekuatan mampatan dan kebolehtelapannya menggunakan Penguji Kekuatan Mampatan dan Pengukur Kebolehtelapan Simen. Keputusan kajian ini menunjukkan bahawa pada kepekatan yang rendah, NaCl meningkatkan kekuatan mampatan dan merendahkan kebolehtelapan simen. Tetapi pada kepekatan yang tinggi pula, NaCl merendahkan kekuatan mampatan dan meningkatkan kebolehtelapan.