Perancangan, penjadualan dan kawalan dalam sistem proses berkelompok - Ahmad, Arshad (Faculty of Chemical & Natural Resources Engineering, 1991)
Dalam beberapa sektor pengeluaran seperti industri makanan, farmasi, bioteknologi dan alat solek penggunaan loji berkelompok adalah lebih digemari. Dalam operasi loji-loji tersebut terdapat berbagai-bagai kesukaran yang dihadapi kerana di samping gangguan persekitaran dan perubahan sifat bahan mentah, masalah penjualan, penjujukan dan pengurusan resipi juga perlu diatasi. Suatu masalah utama yang dihadapi ialah kewujudan jurang antara sesuatu peringkat operasi seperti perancangan dan penjadualan dengan yang lain. Kertas kerja ini meninjau teknologi masa kini dan mencadangkan pendekatan yang sesuai bagi memudahkan operasi berbantukan komputer demi mempertingkatkan lagi kecekapan dan ekonomi pemprosesan.