Analisa rangkaian pengagihan gas menggunakan kaedah Hardy Cross - Zakaria, Zainal; Zainal Abidin, Shahrul Azman; Abdul Rahman, Mohd. Norani (Faculty of Chemical & Natural Resources Engineering, 1992)
Kajian ini merupakan penyelakuan komputer bagi rangkaian pengagihan untuk mengkaji sifat-sifat sistem rangkaian paip yang mengagihkan gas di dalam keadaan-keadaan yang berbeza. Atur cara ini digunakan untuk sistem pengagihan asas di mana tiada pam, pemampat, pengatur, injap, meter dan lain-lain komponen bukan paip yang akan menghasilkan kehilangan tekanan yang munasabah pada sistem talian paip tersebut.