Penilaian harta tanah hutan edisi pertama - Mar Iman, Abdul Hamid (Fakulti Kejuruteraan Dan Sains Geoinformasi, 2007)
Buku ini mengandungi beberapa bab iaitu isi kandungan pendahuluan, bab muka surat, harta tanah, aspek-aspek penilaian, tatacara penilaian, kaedah-kaedah penilaian, penilaian kayu kayan, penilaian konsesi balak, penilaian ladang hutan, penilaian tanah dan dirian hutan, senarai jadual, jadual 1 - format laporan penilaian harta tanah hutan, jadual 2 - penilaian harta tanah kajian berdasarkan kaedah perbandingan, jadual 3 - pengiraan nilai kini pendapatan tahunan sebanyak $300,000 setahun pada kadar 8%, setahun untuk tempoh 15 tahun, jadual 4 - penggunaan kaedah terus/perbandingan am pengiraan nilai tumpej, jadual 5 - operasi pembalakan tipikal, jadual 6 - harga purata kayu balak "ex-matau" berdasarkan kelas kayu balak dan peratur campuran isi hutan (meter padu), jadual 7 - purata kos penukaran per meter padu, jadual 8 - pendapatan sindora bhd dari pembalakan di kawasan seluas 1,385 ekar, pulangan penukaran kepada sindora bhd, pembahagian keuntungan di antara sindora bhd dan kerajaan, pengiraan nilai konsesi balak untuk kawasan 1,000 ekar, profail kos dan pendapatan bagi ladang hutan seluas 323 ha, pengiraan nilai kini ladang hutan kompensatori seluas 323 ha, penilaian harta tanah berdasarkan kaedah LEV, rajah, proses penilaian, kitaran hutan umur seragam, bibliografi.