Polisi dan pengurusan tanah - Omar, Ismail (Fakulti Kejuruteraan Dan Sains Geoinformasi, 2007)
Buku ini mengandungi beberapa bab iaitu pengenalan kepada tanah, persepsi terhadap tanah, campur tangan kerajaan, polisi tanah, definisi polisi tanah, asas pembentukan polisi tanah, bentuk perlaksanaan polisi tanah, polisi tanah sejagat, polisi dan pengurusan hakmilikan tanah, pengenalan, proses hakmilikan tanah, teori perubahan pemilikan tanah, teori hakmilikan tanah, kajian kes, kaedah perlaksanaan polisi tanah, reformasi tanah, pendekatan perlaksanaan polisi tanah, skop dan langkah reformasi, peranan ejen dalam penawaran tanah, model humanisme, halangan penawaran tanah pribumi, pasaran dan kewangan, penilaian dan harga, sikap pemilik, perancangan dan fizikal, kajian kes, tanah mas, Kampong Bahru, tanah felda, tanah rezab Melayu, seminar pengurusan tanah, lawatan akademik, rujukan.