Teori, polisi & amalan perumahan - Omar, Ismail (Fakulti Kejuruteraan Dan Sains Geoinformasi, 2007)
Buku ini mengandungi beberapa bab iaitu isi kandungan, bab kandungan, (1 dan 2) perspektif perumahan, sejarah, definisi, polisi, isu dan organisasi, kesan perumahan, isu penawaran dan permintaan, kemampuan perumahan, setinggan: masalah dan penyelesaian, teori dan model perumahan, pendekatan positivisme, pendekatan humanisme, pendekatan institusi, (6) strategi perumahan, bina dan jual - mana dulu, (7 dan 8) halangan penawaran tanah perumahan, peranan pemaju perumahan, perancangan, undang-undang, fizikal, sikap tuan tanah, (9) penawaran rumah: kos rendah, kondominium, (10 dan 11) pemodelan industri perumahan, ciri-ciri industri pembinaan, strategi korporat pemaju perumahan, pasaran harta kediaman, (12) penentuan harga rumah model harga rumah, indeks harga rumah, (13) pembiayaan perumahan, definisi dan jenis-jenis, bentuk pembiayaan dan perkongsian pintar, masalah pembiayaan titian dan pembiayaan akhir, (14) kajian kes - membina sistem maklumat perumahan kos rendah, (15) sistem maklumat perumahan, keperluan, masalah dan perlaksanaan, objektif kursust, mengenal pasti isu, masalah dan polisi perumahan, memahami penawaran, indeks dan pasaran harta perumahan, mengkaji teknik pembinaan dan penjualan, mengkaji keperluan sistem maklumat perumahan, melihat bentuk pembiayaan perumahan.