Remote sensing untuk pengurusan sumber bumi (bahagian i) - Kanniah, Kasturi (Fakulti Kejuruteraan Dan Sains Geoinformasi, 2006)
Buku ini mengandungi beberapa bab iaitu isi kandungan, remote sensing untuk pengurusan sumber bumi, bahagian i, pengenalan, apa itu sumber bumi, kepentingan kajian sumber bumi, pengurusan sumber bumi, bahagian ii apa itu remote sensing?, remote sensing kenapa remote sensing penting dalam kajian sumber bumi?, aspek teknikal remote sensing dalam pengurusan sumber bumi, leraian spektra, leraian ruang, leraian masa, multi-spektra, multi-sensor, multi-temporal, remote sensing untuk pengurusan sumber pertanian di malaysia, bahagian hi remote sensing untuk pemetaan jenis-jenis tanaman, remote sensing guna tanah dan litupan tanah, untuk pemetaan kepentingan maklumat guna tanah/ litupan tanah, guna tanah/litupan peta guna tanah, tanah pengkelasan guna tanah, pemetaan guna tanah dengan cara intepretasi manual, prosidur membuat peta, kajian lapangan, laporan, pemetaan guna tanah/iitupan tanah dengan cara pengkelasan digital, pemetaan perubahan guna tanah, bahagian iv tanda spektra, pemetaan jenis dan pengukuran, distribusi tanaman ciri-ciri botani tanaman dan tanda spektra, dengan tanda gelombang sinar nampak dan ciri-ciri botani, spektra gelombang infra merah dekat dan ciri-ciri botani, geiombang infra merah tengah dan ciri-ciri botani, sinar infra merah terma dan ciri-ciri botani, ciri-ciri spektra tanih, gelombang mikro dan ciri-ciri botani, bahagian v kepadatan/vigour tumbuhan, lain-iain indeks tumbuhan, bahagian vi remote sensing untuk ramalan hasil pertanian, ramalan hasil perkaitan di antara pembalikan tanaman dan parameter agronimik, pertanian contoh pengiraan hasil padi.