Pengurusan alam sekitar dan EIA - Suratman, Robiah (Fakulti Kejuruteraan Dan Sains Geoinformasi, 2003)
Buku ini mengandungi beberapa bab iaitu isi kandungan, muka surat, pengenalan, hubungan aktiviti manusia dengan alam sekitar, pengurusan alam sekitar, kesedaran perlunya persekitaran diurus, sejarah awal dan kesedaran untuk mengurus alam sekitar di Malaysia, pembangunan negara di awal kemerdekaan, kesan pembangunan, perubahan alam sekitar berdasarkan aktiviti pembangunan, kesedaran kepada perlunya mengurus alam sekitar, kesimpulan, peruntukan perundangan berkaitan dengan pengurusan alam sekitar, peruntukan perundangan, akta dan peruntukan berkaitan dengan pengurusan alam sekitar di malaysia, kesimpulan, pihak-pihak terlibat dalam pengurusan alam sekitar di Malaysia, jabatan alam sekitar, pihak berkuasa tempatan dan pejabat tanah, agensi kerajaan lain, agensi bukan kerajaan (NGOS), agensi swasta dan sektor koperat, kesimpulan , kajian penilaian kepada alam sekitar (EIA), pengenalan, perkembangan EIA, proses eia - contoh penggunaan di Amerika, prosedur dan keperluan kajian EIA di Malaysia, aktiviti tertakluk kepada kajian eia, komponen alam sekitar, pengenalan, komponen fizikal kimia, komponen biologikal, komponen kemanusiaan, kesimpulan.