Pengenalan kepada sumber tanah luar bandar - Wan Ismail, Wan Ibrisam Fikry; Zainuddin, Ainur Zaireen (Fakulti Kejuruteraan Dan Sains Geoinformasi, 2005)
Buku ini mengandungi beberapa bab iaitu senarai isi kandungan, senarai singkatan, senarai rajah, senarai jadual, prakata, bab i, pengenalan, persekitaran luar bandar, penduduk luar bandar, kemiskinan luar bandar, definisi dan dimensi perancangan luar bandar, bab ii, pihak-pihak yang terlibat dengan pengurusan sumber, tanah luar bandar, kementerian kemajuan luar bandar dan wilayah, kementerian pertanian dan industri asas tani Malaysia, jabatan pertanian, jabatan perikanan, jabatan perkhidmatan haiwan, agensi-agensi pembangunan luar bandar, bab iii, program-program pembangunan sumber tanah luar bandar, program pembangunan pertanian, membuka tanah baru, pengairan, pembangunan bersepadu, perkhidmatan sokongan, sistem insentif, dasar pertanian negara, pembangunan in-situ, pembangunan tanah baru, khidmat sokongan pertanian, program pertanian komersil dan pelancongan desa, pertanian komersil, pelancongan desa, miso walai homestay kg batu puteh, Kinabatangan, Sabah, relau homestay, kg paya semambu, bandar baharu, Kedah, program pembangunan keusahawanan (industri kecil dan sederhana), pembangunan tanah bersepakat (ptb), elemen-elemen penting dalam PTB, perlaksanaan PTB, pemuliharaan tanah bukit, bab iv strategi-strategi pengurusan sumber tanah luar bandar, bertindak sebagai handyman and technician, bertindak sebagai insurance agent and fortune teller, bertindak sebagai innovator and sly fox, bab v, kesimpulan.