Teori pembangunan harta tanah merujuk kepada halangan penawaran tanah - Omar, Ismail (Fakulti Kejuruteraan Dan Sains Geoinformasi, 2007)
Kandungan penulisan ini merupakan sebahagian daripada tesis PhD penulis daiam bidang ekonomi tanah. Penulisan ini sesuai untuk rujukan pelajar kursus pentadbiran dan pembangunan tanah, penilaian dan pengurusan harta tanah dan pelajar alam bina. Selatn itu, sesiapa sahaja yang ingin mendalami pengetahuan tentang harta tanah akan mendapati penulisan ini bermanfaat.