Automasi dalam ukur topografi - Ahmad, Baharin; Ab. Khadir, Mohd. Nasir (Fakulti Kejuruteraan Dan Sains Geoinformasi, 1997)
Buku ini mengandungi beberapa bab iaitu kandungan muka prakata, kandungan, senarai rajah, senarai jadual, senarai lampiran, bah. 1 pendahuluan, pengenalan, kepentingan automasi dalam kerja ukur, bah. 2 peralatan sistem automasi, pengenalan, maksud sistem ukur automas, teodolit elektronik, ciri-ciri teodolit elektronik, contoh teodolit elektronik, electronic distance measuring (EDM) equipments, pengelasan EDM, total station / takiometer elektronik, pengumpul data, data recorder, contoh-contoh data recorder, field computer, contoh-contoh field computer, memory cards, contoh-contoh total station yang mempunyai memory cards, ciri-ciri memory card, bah. 3 penggunaan peralatan sistem ukur automasi di fksg, pengenalan, peralatan pencerap data, penggunaan GTS-6 bagi kerja, automasi di lapangan, alat penyimpan data elektronik FC-5, penyimpanan data oleh FC-5, sistem pengendalian FC-5, fungsi arahan pada menu utama, penggunaan FC-5 bagi kerja, automasi di lapangan, bah. perisian sistem automasi pengenalan, perisian TRPS, struktur rekabentuk sistem, peranan TRPS dalam sistem automasi, penggunaan TRPS bagi kerja atomasi-ukur tupografi, bah. 5 perisian autocad, pengenalan, faedah-faedah sistem CAD.