Ukur utiliti bawah tanah - A. Kadir, Abd. Majid; Ses, Sharum; Subramaniam, Mohan (Fakulti Kejuruteraan Dan Sains Geoinformasi, 1998)
Buku ini mengandungi beberapa bab iaitu kandungan muka surat sejarah mengesan utiliti bawah tanah, pengukuran sonic, lokasi elektromagnetik, teori asas elektromagnetik, signal arus ulang-alik & arus terns, prinsip rangsangan elektromagnetik, arus balikan dari bumi,signal arus, ulang-alik dan ‘capacitance’, ‘capacitance effects’, konduktiviti tanah, kesan terhadap frekuensi arus ulang-alik, implikasi praktikal bagi ‘capacitance’, konduktiviti tanah dan frekuensi, ulang-alik, signal aktif dan pasif, signal aktif, signal pasif, pengesanan dengan signal pasif & aktif, kebaikan kombinasi signal pasif & aktif, pada ‘locator’, aplikasi signal aktif, ‘direct connection’, ‘induction’, penggunaan ‘clamp’ pada utiliti, frekuensi bagi ‘active location’, aplikasi signal pasif, frekuensi tenaga elektrik, frekuensi radio, pengenalan alat mengesan, utiliti bawah tanah, gambarajah alat penerima (locator), fungsi kekunci pada alat penerima & paparan, gambarajah ‘transmitter’, gambarajah akseson ‘transmitter’, fungsi kekunci pada ‘transmitter’, cara kerja untuk mengesan, utiliti bawah tan all, prosedur pengesanan, penentuan kedalaman (jtiliti bawah tanah, aplikasi, prosedur mengesan sonde, pengukuran kedalaman dengan ‘sonde5, cara mengesan kebocoran / kerosakkan, pada longkang, mengesan paip plastik / longkang berdiameter kecil, jarak pengaliran signal transmitte, kesimpulan.