Pengenalan kepada Oseanografi (Bahagian 1) - Mardi, Ahmad Shahlan; Fadzil @ Zulkifli, Abu Bakar (Fakulti Kejuruteraan Sains Dan Geoinformasi, 2000)
Buku ini mengandungi beberapa bab iaitu kandungan mukasurat bab 1 : pengenalan kepada sains kelautan definasi oseanografi, keperluan pengetahuan tentang laut, pendekatan kajian tentang laut, kategori dan contoh gunapakai maklumat osesnografi, antara isu-lsu semasa osearografi, program dan organisasi berkaitan osearografi- antarabangsa, program, antara agensi/organisasi yang aktif i bertanggungjawqap terhadap aktiviti oseanografi, oseanografi - senario di malaysia, kepentingan pembelajaran tentang kelautan, lautan dan persekitaran global, laut dan sumber aslinya, bermulanya oseanografi sebagai satu sains, sejarah pelayaran barkaitan pengumpulan data oseanografi, kajian teori kelautan, moden oseanografif' oseanografi hari ini, skop oseanografi, oseanografi sehagai satu karier, bab 2 sepintas lalu tentang buttlt dan lautan bumi, gambaran umum lautan, serakan dasar laut dan plet tektonik (seafloor spreading ang plate tectonic), sifat-sifat dasar laut (characteristics of the seafloor), peralatan untuk kajian dasar laut, pengukuran graviti, pengulairan magnetic field, pengukuran lapisan bawah laut dan struktur, bab 3 sifat-sifat air, pengenalan, kuasa mencair, fasa, ketumpatan disebabkan oleh suhu, keupayaan haba dan kalori.