Pengenalan kepada Bahasa Pengaturcaraan C - Ses, Sahrum (Fakulti Kejuruteraan & Sains Geoinformasi, 1999)
Buku ini mengandungi beberapa bab iaitu isi kandungan pengenalan kepada sistem komputer, komputer, komponen komputer, peranti input, unit pemprosesan pusat, peranti output, peranti storan sekunder, pengenalan kepada bahasa pengaturcaraan C, pengenalan, persekitaran pembangunan c, unsur-unsur bahasa C, arahan prapemproses, prototaip fungsi utama, pembolehubah dan pemalar, pembolehuban, nama pembolehubah, jenis pembolehubah, kata simpan, pengisytiharan pembolehubah, jenis data, jenis data integer (int, jenis data aksara (char), jenis data nyata, pemalar, pemalar integer, pemalar nyata, pemalar aksava, input (masukan) dan output (keluaran), fungsi printf, mencetak rentetan, mencetak nilai, fungsi scanf, input pembolehubah, pengoperasi dan ungkapan, pengoperasi aritmetik asas, operasi bahagi, operasi modulo, ungkapan aritmetik, pemyataan umpukan, pemyataan umpukan mudah, pemyataan umpukan berganda, pemyataan umpukan majmuk, pengoperasian hubungan, pengoperasi mantik, pengoperasi tokok dan susut, struktur kawalan pilihan, struktur kawalan asas, pemyataan if, pemyataan switch dan break, struktur kawalan ulangan, pemyataan for, pemyataan while serta pemyataan do-while.