Perhitungan dalam Astronomi lapangan - Kamarudin, Md. Nor (Universiti Teknologi Malaysia, 2006)
Buku ini mengandungi beberapa bab iaitu isi kandungan prakata, kandungan, pengenalan, sfera, sfera samawi, definasi titik-titik dan bulatan diatas sfera samawi, peredaran ketara bintang, segitiga sfera, keluasan segi banyak (polygon), menentukan baki sfera daripada sempadan segitiga sfera, rumus rumus dalam trigonometri sfera, contoh hitungan, ringkasan mengguna rumus, segitiga astronomi, parameter dalam segitiga astronomi, sistem koordinat astronomi, sistem ufuk atau toposentrik ufuk, sistem sudut waktu, sistem jarak hamal, sistem ekliptik, contoh hitungan, sistem waktu, jenis sistem waktu, sistem waktu putaran (rotational time system), sistem waktu dinamik (dynamic time system), sistem waktu atomik (atomic time system), waktu universal (universal time), waktu purata, waktu tengah hari tempatan, waktu purata tempatan, waktu piawaian tempatan, selisih waktu (equation of time), waktu siderius (siderius time), hubungan seketika diantara waktu sideral dan waktu purata, contoh hitungan, penentuan azimut, bintang elonggasi, contoh hitungan serta rujukan.