Kesan bahan tambah pelambat ke atas kekuatan mampatan dan ketertelapan simen - Hamid, Mohd. Fauzi (Faculty of Chemical & Natural Resources Engineering, 1993)
Kertas kerja ini membentangkan hasil kajian kesan penambahan bahan tambah pelambat ke atas sifat kekuatan mampatan dan ketertelapan simen telaga minyak dan gas. Kajian dibuat menggunakan Simen Portland jenis API Kelas G dan bahan tambah pelambat yang digunakan ialah kalsium lignosulfonat. Peralatan uji kaji yang digunakan ialah Penguji Kekuatan Mampatan Simen dan Pengukur Ketertelapan Simen. Hasil daripada kajian menunjukkan bahawa penambahan lignosulfonat ke dalam simen menurunkan kekuatan mampatan dan meningkatkan ketertelapan simen berkenaan.