Penggunaan penyendat pengeluaran dalam telaga minyak di luar pesisir Terengganu sekitar akhir tahun 1980-an - Ismail, Issham (Faculty of Chemical & Natural Resources Engineering, 1993)
Penyendat pengeluaran ialah satu daripada peralatan subpermukaan yang penting. Alat ini dipasang di dalam sesebuah telaga dan fungsi utamanya adalah untuk memastikan bendalir reservoir mengalir masuk ke dalam rentetan tetiub masing-masing sebelum menuju ke permukaan dalam keadaan terkawal. Penyendat kekal dan penyendat boleh cabut ialah dua kumpulan utama penyendat pengeluaran yang digunakan secara meluas di luar pesisir Terengganu. Model penyendat kekal yang kerap kali digunakan ialah OTIS WD, manakala penyendat boleh cabut yang digunakan ialah Baker A-5, OTIS RDH dan lain-lain lagi.