Penggunaan sekam padi dalam penyimenan telaga minyak - Hamid, Mohd. Fauzi; A. Karim, Khairuddin; Md. Noor, Nazily (Faculty of Chemical & Natural Resources Engineering, UTM Skudai, 1993)
Kertas kerja ini membincangkan kajian yang telah dibuat mengenai kemungkinan penggunaan sekam padi tempatan sebagai bahan tambah kehilangan bendalir dalam operasi penyimenan telaga minyak. Serbuk sekam padi dicampurkan dengan simen Portland API Kelas G dan diuji sifat kehilangann bendalirnya pada suhu dan tekanan tertentu menggunakan alat penguji kehilangan bendalir. Keputusan yang diperoleh dibandingkan dengan DO6, iaitu bahan tambah kehilangan bendalir komersial yang digunakan secara meluas di lapangan. Hasil daripada uji kaji menunjukkan bahawa sekam padi berpotensi untuk dijadikan bahan tambah kehilangan bendalir.