Kajian kemungkinan penggunaan kanji ubi kayu dan kanji jagung sebagai bahan tambah untuk mengawal kehilangan air dalam bendalir pelengkapan - Ismail, Issham; Idris, Ahmad Kamal; Ismail, Abdul Razak; Ng, Kheng Fatt (Fakulti Sains & Sumber Alam, UKM Sabah, 1992)
Selulosa Hidroksietil (HEC) biasanya digunakan bagi meningkatkan kelikatan air garam dan juga untuk menghasilkan satu kek turas yang tipis dan berketertelapan rendah apabila digunakan bersama dengan partikel penyambung kalsium karbonat. Penggunaan kedua-dua bahan tersebut boleh memberikan satu kawalan kehilangan bendalir yang lebih berkesan. Pada masa kini, syarikat minyak perlu mengimport HEC dengan harga yang tinggi. Oleh yang demikian, Jabatan Kejuruteraan Petroleum telah memulakan satu penyelidikan ke atas kanji jagung dan kanji ubi kayu bagi mengenal pasti sama ada kanji-kanji berkenaan boleh menggantikan HEC sebagai agen kawalan kehilangan bendalir. Kajian awal ke atas sifat-sifat asas bendalir seperti kelikatan, kekuatan gel dan takat alah serta sifat-sifat kehilangan bendalir, menunjukkan bahawa kanji jagung dan kanji ubi kayu berpotensi menggantikan HEC.