Pembuatan mikromodel untuk ujian aliran multifasa - Idris, Ahmad Kamal; Mohd. Arshad, Azmi; Ismail, Issham; Misran, Mohd. Rasid (Jawatankuasa Penyeldikan & Perundingan, Fakulti Kej. Kimia & Kej. Sumber Asli, UTM, 1993)
Aliran bendalir petroleum di dalam batuan reserbor merupakan proses yang komplek kerana melibatkan berbilang fasa dan seringkali melibatkan pemindahan jisim. Walaupun batuan reserbor mungkin menjangkau kawasan sehingga ribuan meter persegi dan ketebalan. Yang beratus meter, pada hakikatnya ia terbentuk dari liang yang berukuran dari 1-100 mikron. Tingkahlaku aliran bendalir pada skala yang sangat kecil ini menentukan prestasi keseluruhan reserbor. Untuk itu kajian tentang tingkahlaku fasa dalam liang berkenaan perlu dilakukan. Kertas kerja ini membincangkan kaedah merekabentuk dan membina mikromodel yang boleh digunakan untuk kajian aliran pada skala mikroskopik. Kajian ini membuktikan bahawa mikromodel kaca dengan saiz liang sekecil 20 mikron boleh dihasilkan. Mikromodel ini dibuat dengan menggunakan kaca cermin dengan teknik imej foto. Asid hidroflorik digunakan untuk melorek kaca membentuk rangkaian liang. Masalah yang dihadapi dalam membina mikromodel juga turut dibincangkan.