Kajian keberintangan elekrtik abu terbang dari dandang kelapa sawit - Mohd. Yusoff, Mohd. Rashid; Wan Ismail , Wan Mohd. Hanafi (1989)
Penggunaan sisa tempurung dan sabut kelapa sawit sebagai bahanapi utama di dalam dandang kilang memproses buah kelapa sawit telah menimbulkan pencemaran zarah-zarah halus dalam bentuk abu terbang yang tidak mampu dikawal sepenuhnya oleh alat kawalan pencemaran udara siklon berbilang yang sedia ada di kilang tersebut. Tinjauan awal mengenai sifat-sifat abu terbang tersebut menunjukkan bahawa penggunaan pemendak elektrostatik sebagai satu alat alternatif atau sekunder bagi mengawal pencemaran udara di kilang tersebut mungkin bersesuaian. Walau bagaimanapun kajian terperinci mengenai keberintangan elektrik abu terbang adalah penting untuk menentukan keberkesanan penggunaan pemendak elektrostatik di kilang tersebut. Kajian mengenai keberintangan abu terbang dari emisi dandang kilang memproses buah kelapa sawit tersebut seterusnya dibincangkan di dalam kertas kerja ini.