Analisis plumbum di udara Kuala Lumpur selepas penguatkuasaan penurunan plumbum di dalam petrol - Mohd. Yusoff, Mohd. Rashid; Ahmad, Rahmalan; Jaafar, Jaafariah (Simposium Kimia Analisis Kebangsaan Ketiga, 1989)

(untitled)
Analisis unsur plumbum di dalam sample zarahan terampai di udara Kuala Lumpur untuk beberapa bulan selepas penguatkuasaan penurunan plumbum di dalam minyak petrol telah dilakukan. Kepekatan unsur plumbum ambient tersebut didapati menurun dari 0.45 î„§ 0.17 ug/mÂ³ untuk dua bulan pertama kepada 0.24 î„§ 0.08 ug/mÂ³ untuk sembilan bulan berikutnya pada tahun 1986. Ini jelas menunjukkan bahawa tahap pencemaran logam plumbum di udara telah menurun sebanyak 40% dalam masa kajian tersebut dilakukan. Kajian membuktikan bahawa kaedah mengawal pencemaran terus pada sumbernya adalah cara paling efektik untuk mengawal sesuatu pencemaran.