Berkenaan persamaan kamiran rantau dan sempadan terhadap inti Bergman - Murid, Ali H.M. (Jabatan Matematik, Universiti Teknologi Malaysia, 2004)
Inti Bergman telah diketahui menepati dua bentuk persamaan kamiran Fredholm jenis kedua; satu di atas sempadan dan satu di atas rantau. Kertas kerja ini akan menunjukkan hubungkait persamaan kamiran sempadan dengan persamaan kamiran rantau menerusi proses pengambilan had.